Zöldtető-, park- és kertépítés
Bodrogkeresztúri Riolittufával

A Colas Északkő által gyártott Bodrogkeresztúri Riolittufa hatékonyan alkalmazható zöldtető-, park- és kertépítés során, mivel ideális ültetőközegként szolgál a növények számára. Szerkezetéből adódóan kiváló vízmegtartó tulajdonságokkal rendelkezik és a gyökérzóna számára szükséges levegőt is biztosítja. Jelentős a nyomelem- és a ritkaelem-tartalommal rendelkezik. Kalcium, magnézium, mangán, vas, réz, cink – ez mind fellelhető a riolittufában, és ezek elengedhetetlenek a növények számára. Minden termékünk rendelkezik NÉBIH engedéllyel és Biokultúra tanúsítvánnyal. Az elmúlt 2 évben a zöldtetős és a parképítési beruházások megvalósítására több, mint 10.000 tonna riolittufát használtak fel az ország különböző pontjaira. Legyen Ön is Partnerünk!

A Bodrogkeresztúri Riolittufa használata hosszú távon fenntartható választás, hiszen javítja a talaj minőségét anélkül, hogy károsítaná a környezetet.

  Miért alkalmazzon riolittufát zöldtető- és kertépítés esetében?

ZÖLDTETŐK ÜLTETŐKÖZEGEI

A helyesen összeállított ültetőközeg a kulcsfontosságú tényező a sikeres zöldtető kialakításában. Napjainkban a technológiai fejlődés fókuszában áll a megfelelő ültetőkeverék kiválasztása, amely könnyű, laza szerkezetű és jó vízáteresztő képességgel rendelkezik, miközben megfelel a tető teherbírásának követelményeinek. Mivel a talajcserére általában nincs lehetőség zöldtetőknél, és az alatta lévő szigetelőréteg sérülése nagy problémát jelenthet, fontos olyan szerkezetállandó közeget kialakítani, amely megfelel a követelményeknek. Az extenzív zöldtetőknél elengedhetetlen, hogy a közeg ne tartalmazzon túl sok szerves anyagot, így nem jelent komoly konkurenciát a szárazságtűrő, alacsony tápanyagigényű növényeknek az eltérő, nem kívánt gyomfajok személyében. Az intenzív tetőkertek esetén célszerű célzott, egyedi tápanyagpótlást végezni.

A SZIVÁRGÓ RÉTEG

A szivárgó réteg – más néven drénréteg – fontos szerepet játszik a gyökérzóna számára szükséges nedvesség megtartásában és a felesleges víz elvezetésében. A műanyag profilos táblák nemcsak védelmet nyújtanak az alatta lévő szigetelésnek, hanem víztárolásra is képesek. A drénben tárolt csapadék a talaj kapilláris hatásán keresztül jut el a növények gyökereihez. Az ültetőközegnek közvetítő anyagra van szüksége ahhoz, hogy fel tudja venni a vizet a dréntálcából. Ehhez a legalkalmasabb lyukacsos, porózus szerkezetű anyagok, mint például a riolittufa. A kavics nem képes felszívni a vizet, és nem alkalmas a tárolt víz függőleges továbbítására, csak a felesleges csapadék elvezetésére szolgál.

Ajánlott termékeink zöldtető- és kertépítéshez

(Bodrogkeresztúri Bányaüzemünkben lehetőséget biztosítunk a megrendelők kérése szerinti szemszerkezetben történő előállításához.)

5-12 mm riolittufa

Extenzív zöldtetők építéséhez ajánlott szemcseméret.

0-12 mm riolittufa

Intenzív zöldtetők építéséhez ajánljuk.

0-5 mm riolittufa

Intenzív zöldtetők építéséhez ajánljuk.

AZ EGYIK LEGKÖNNYEBB SZUBSZTRÁTUM

Az általunk használt riolittufa rendkívül kedvező térfogattömeggel rendelkezik. Száraz állapotban 0,9 t/m3, míg bányanedvesen 1t/m3 a térfogattömege.

Ez különösen fontos zöldtetők és teraszkertek építésénél, ahol a szerkezetek teherbírása kritikus tényező. Természetes anyagként a riolittufa környezetbarát megoldást kínál, csökkentve a környezeti terhelést, miközben kiváló építési tulajdonságokat biztosít.

Milyen kiszerelésben érhető el?

Ömlesztett riolittufa

Big-bag zsákos kiszerelés

10 kg-os zsákos kiszerelés

A RIOLITTUFA ALKALMAZÁSÁNAK ELŐNYEI

  • Ioncserélő képessége révén alkalmas a talaj kémhatásának semleges tartományban való stabilizálására.
  • Segít megőrizni a talajban lévő nedvességet, így a növények hosszabb ideig élvezhetik a tápanyagokat, ami optimális növekedést eredményez.
  • Adszorpciós képessége miatt csökkenti a talaj toxicitását, leköti a káros gombákat és baktériumokat.
  • Kiegyenlíti a hőmérséklet-ingadozásokat, ami különösen előnyös lehet a növények számára, és javítja a talaj hőmérsékletét a nappali és éjszakai órák között.
  • Elősegíti az erőteljes gyökérzet kifejlődését a palántáknál, és kiültetés után magas megeredési arányt eredményez.
  • Segítségével a növények erős szárat fejlesztenek, ami hozzájárul a stabilitáshoz és a megfelelő növekedéshez.
  • A kísérletek bebizonyították, hogy a riolittufával kezelt virágföldeken minden fajtánál a virágok színe élénkebb lett és a téli tárolás után ezek gumóinál nem volt romlási veszteség
  • Használata segít a hajtatott növények jobb fejlődésében és ellenállóbbá teszi őket a betegségekkel szemben.

SZÁLLÍTÁSBAN IS SZÁMÍTHAT RÁNK

Saját tulajdonban lévő szállítóeszközökkel nem rendelkezünk, de kapcsolatban vagyunk országszerte fuvarozókkal, akikkel hosszú ideje dolgozunk együtt, kölcsönös bizalomban. Így lehetőségünk van a zúzottkő mellett a költséghatékony kiszállítás biztosítására is.

A riolittufa átlagos összetétele

Ismerjen meg minket!

A Colas Északkő bányái Észak-Magyarországon, a Dunakanyartól a Mátrán keresztül a Tokaji-hegységig húzódnak. A kőbányászat és feldolgozás terén az élen járunk, és elsősorban andezit zúzottkő termékeket gyártunk az építőipar számára. Bodrogkeresztúri Bányaüzemünkben lehetőséget biztosítunk a megrendelők kérése szerinti szemszerkezetben, azok keletkezési helyén történő feldolgozását. Megismerve hosszú idő alatt a Bodrogkeresztúri Riolittufa belső tulajdonságait is, hiszünk abban, hogy a termőföld és a különböző kultúrák egészsége az egyik legfontosabb érték az ember számára, amiért tenni kell.
A mezőgazdaság és a kertészet számos területén bizonyított már a riolittufa, így arra bíztatjuk, hogy legyen a partnerünk és alkossunk közösen egy zöld és élhető környezetet.

KÉRJEN ÁRAJÁNLATOT

KAPCSOLAT

Podráczki Károly

Mobil: +36 70 524 3774
E-mail: riolittufa@colas.hu

Cím: Bodrogkeresztúri Bányaüzem
3916 Bodrogkeresztúr

Referencia