Kertészeti, Komposztkészítés, Riolittufa

Komposztálás riolittufával forgatás nélkül – A jövő szerves trágyája

A környezettudatosság és fenntartható életmód egyre fontosabb szerepet játszik mindennapjainkban. Ennek egyik hatékony módja, hogy kihasználjuk az otthonunkban keletkező szerves hulladékot, és elkészítjük a saját komposztunkat. Egy különleges és a manapság egyre fontosabb „zero waste” trendhez is kapcsolódó módszer a riolittufával történő forgatás nélküli komposztálás, melyet Dr. Köhler Mihály, a Tokaj-Zempléni hegyvidék riolittufa tudósa fejlesztett ki. Ismerjük meg ennek a fenntartható komposztálási módszernek a lépéseit és a riolittufa előnyeit!

A komposztálás lépései

1. lépés: A komposztáló kialakítása

A komposztáló mérete és típusa a rendelkezésre álló szerves anyagtól függ. Kis mennyiség esetén egy komposztláda is megfelelő lehet, míg közepes mennyiségű hulladékhoz érdemes komposzttárolót építeni sűrű fonatos drótból vagy deszkából. Nagy mennyiség esetén szabadon halomban is elhelyezhetjük. Ha házunk körül állatokat tartunk, az állati trágyát is beleforgathatjuk a növényi hulladékba. Fontos, hogy a komposztáló helyét árnyékos területen alakítsuk ki.

2. lépés: Megfelelő nedvesség és levegő biztosítása

A komposztálás során a szerves anyagoknak megfelelő nedvességre van szükségük, amit esővízzel vagy más módon biztosíthatunk. Fontos folyamatosan ellenőrizni a nedvességtartalmat. Az alap lerakása után célszerű egy vékony réteg kerti földet teríteni a komposzt tetejére. A komposztálás során a levegő elengedhetetlen. Régebben ezt forgatással oldották meg, azonban ez nemcsak nagyobb költségekkel jár, de biogén gázokat is szabadít fel, csökkentve a komposzt nitrogéntartalmát. Dr. Köhler Mihály ezt kerülte el a forgatás nélküli technológiájával.

3. lépés: A riolittufa alkalmazása

A riolittufa kiemelkedően fontos szerepet játszik ebben a módszerben. A riolittufa levegős szerkezetet biztosít a komposztnak, megköti a biogén gázokat, és megőrzi a nedvességet. Ezáltal jelentősen növeli a komposzt makro-, mikro- és nyomelem tartalmát, hozzájárulva a talaj gazdagításához. Ennek hatására a termesztett növények hozama, beltartalmi értéke és minősége is javul. Az alkalmazása segít elkerülni a kellemetlen szagokat, így akár lakóterületeken is használható.

Milyen szemcseméretű és mekkora dózisú riolittufa ajánlott a komposztáláshoz?

Adalékoláshoz, alá- és felülterítéshez: 0-5 mm szemcseméretű őrlemény, 15-20% mennyiségben

Aláterítés, szellőző- és öntöződrének céljából: 5-12 mm szemcseméretű őrlemény, szükség szerinti mennyiségben

A riolittufával történő komposztálás előnyei, felhasználása:

  • A forgatás nélkül készített komposzt nem bűzös, lakóterületen is készíthető.
  • Nem hordoz magában különböző kórokozókat, az istállótrágyához viszonyított makro- és mikroelem tartalma magasabb, a talajbaktériumok száma, vizsgálataink alapján, 50-70%-kal több.
  • A halom berakása után a nedvesítésen kívül semmilyen egyéb beavatkozást nem igényel.
  • A beérés után az év bármely időszakában kiszórható a szabad talajfelületre és az időszerű talajmunkákkal külön ráfordítás nélkül bemunkálható.
  • A jó minőségű komposzt növeli a talaj humusztartalmát, a mikrobiológiai tevékenységet és a növényeknek elegendő tápanyagot tartalmaz.
  • Jól felhasználható hajtatóházak, konténerek földjéhez adagolva, a szabadföldi zöldség-, gyümölcs-, bogyós, szőlő- és erdőterületek, parkok, szaporítóanyag-telepek, gyepek tápanyagellátására.

A komposztálás jelentősége külföldön

A talaj humusztartalmának csökkentését több külföldi országban úgy próbálják megakadályozni, hogy istállótrágyát és minden más fel nem használt szerves mellékterméket és hulladékot bedolgoznak, komposztálás után. Kínában a szerves trágya a fő tápanyagforrás és több mint négyezer éves hagyománya van a komposztkészítésnek. Olaszországban a Carpi Kísérleti Intézet dolgozta ki a települési szerves hulladék komposztálási technológiáját. Németországban, Ausztriában, Svájcban többféle szerves anyagból készítenek komposztot, amelynek a tápanyagtartalmát különféle ásványi őrleményekkel növelik. Jó néhány helyen csak az így nyert komposzttal pótolják a tápanyagot, műtrágyát alig, vagy nem is használnak.

„A felsoroltakhoz szeretnénk csatlakozni és a riolitos, forgatás nélküli komposztálási eljárást minél szélesebb körben elterjeszteni a hazai környezetben. A riolittufaőrlemény, mint talajjavító, illetve makro- és mikroelem-pótlásra kiválóan alkalmas anyag, a szerves trágyák, hulladékok és melléktermékek bűz- és fertőzés-mentes kezelésére is alkalmas.” – Dr. Köhler Mihály

Használd ezt a kiváló eljárást komposztkészítés során, és tegyél te is egy lépést a fenntartható életmód felé! A riolittufával történő komposztálás segít nemcsak a környezetünknek, hanem a saját kertünknek is!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

Dr. Köhler Mihály kutatása alapján

Forrás: Dr. Köhler Mihály – Gyűjtemény a 2000 – 2011 között megjelent publikációkból (A szerző munkásságának V. kötete)

Kiadó: Köhler-Porta Bt. – Debrecen, 2011