Ipari, Mezőgazdasági, Riolittufa, Zöldtető és parképítés

A Bodrogkeresztúri Riolittufa felhasználási lehetőségei

A riolittufát a Colas Északkő bodrogkeresztúri bányaüzemében, külszíni bányászati tevékenység során termeljük ki. Ennek első lépése a robbantás, azután a keletkezett, lerobbantott halmazt négytengelyes teherautóval szállítjuk az üzemben telepített feldolgozó technológiára, ahol törés és osztályozás során állítjuk elő a késztermékeket, a piaci igények szerint. A gyártott késztermékek minőségellenőrzése folyamatosan történik. Az így keletkezett különböző szemcseméretű riolittufának, számos felhasználási területe létezik.

De mi is valójában a riolittufa?

A riolittufa, a vulkanikus tevékenységek következtében lehulló hamu megszilárdulása, amely magába zárta, a környezetében lévő mikro és makro elemeket, illetve kialakulásának körülményei hatására előnyös szerkezettel rendelkezik.

Felhasználási területei közé tartozik az építőipar, illetve a mezőgazdaság több területe is.

Az építőipart tekintve, feltöltéshez, a házak és pincék falazatában, lábazatok kialakításánál, vagy akár kerítések építésénél is használható, előbbieknél jó hőszigetelő képessége sem elhanyagolható.

Mezőgazdasági felhasználását tekintve, vissza kell mennünk egészen 1993-ig, amikor is a riolittufa engedélyt kapott a Földművelésügyi Minisztériumtól üveg és fólia sátorban történő hajtatáshoz, szántóföldi és kertészeti kultúrákhoz, ültetvényekhez, gyepekhez, szőlő- és faiskolákhoz, továbbá termesztő közegekhez való alkalmazásra. Biogazdálkodásban is használható, NÉBIH és Biokultúra engedéllyel rendelkező ásványi anyag. Ezt egy hosszú vizsgálat előzte meg, amely 1986-ban kezdődött, Dr. Köhler Mihály vezetésével, akinek vitathatatlan érdemei vannak a riolittufa kutatás területén.

Napjainkban, a mezőgazdasági területeink nagy része küzd valamilyen problémával (rossz vízgazdálkodás, savanyú kémhatás, elemhiány, kötöttség), amelyekre természetes megoldást kínál a riolittufa.

Szerkezetéből adódóan javítja a talaj pórustérfogatát, amely a kötött talajok levegőtlenségének megszüntetését segíti. A levegősebb talajokban javul a talajélet, illetve csökkenthető a talajművelés vonóerő szükséglete.

Vízmegkötő képessége révén, amely térfogattömegéhez képest 20-25%, optimalizálja a talaj vízgazdálkodását, enyhíti a belvizes és aszályos időszakok káros hatásait.

A benne található elemek gazdagítják a talaj elemtartalmát, illetve ioncserélő képessége segít a megfelelő kémhatás kialakításában.

Szerencsés módon, egyre több termelő figyelmét felkelti a természetes talajjavítás lehetősége.

Kiszórása egyszerű, történhet műtrágya és szervestrágya szóróval egyaránt. Bedolgozása tárcsával, kombinátorral, vagy bármilyen keverő hatású munkagéppel történhet a talaj 15-20 cm-es rétegéig. A várható eredmények közé tartozik 8-10%-os termésnövekedés, és 5-8 év tartamhatás is.

Jó tulajdonságaira az állattartók is felfigyeltek.

Az almozás során riolittufát szórnak a padozatra, amely felszívja a hígtrágya levet, és a trágyával keveredve segíti annak korábbi érését, így egymenetben kiszórható.

Nagyvárosainkban egyre több lakópark épül, ahol szintén megállja a helyét, mint zöldtető termesztőközeg keverék.

Szívesen használják jó beltartalmi értékei és vízmegkötő tulajdonsága miatt, amely néhány helyen a víz elvezetésére használt drénlemez beépítését is szükségtelenné teheti.  Felhasználási területei közé tartozik a földkeverék gyártás is.

Folyamatosan új felhasználási lehetőségeket kerestünk, és jelenleg is több fejlesztést, kutatást végzünk.

Említésre méltó a lakossági szennyvíz iszap és szerves hulladék komposzt riolittufával való kezelése, ahol bíztató eredményeket értünk el a standard komposztálási eljáráshoz képest.

Lehetőségünk volt megjelenni a szúnyogírtásban, ahol a drónok által kiszórt szuszpenzió hordozó anyagaként szerepeltünk jó eredménnyel.

Régi-új partnerekként ismét felmerült a hazai és a régiós országok kerámiagyártóinak az igénye is a riolittufával kapcsolatban. Előnyösen kiváltható az agyag 30 %-a, amely következtében csökkenhet az égetési hőmérséklet, és javul a beépíthetősége a termékeiknek.

A jövőbeni céljaink közé tartozik, hogy a nitrogén pótlás is megoldható legyen természetes módon riolittufával.

Az ehhez szükséges kísérletek már elkezdődtek, de számos más területen is folyamatban vannak, a riolittufa sokoldalú felhasználhatóságát igazoló vizsgálatok.

Addig is részt veszünk minden olyan szakmai rendezvényen ahol, megismertethetjük a riolittufát leendő partnereinkkel.