Kertészeti, Riolittufa

Őszi talajjavító munkák a kertben

Az őszi talajművelés nem csupán a növények felkészítése a hideg hónapokra, hanem egy lehetőség a talaj javítására is. Bár ez nagy munkát igényelhet, különösen ha nagy területen vagy mélyebben kell beavatkozni, a kisebb kertekben is elérhetünk jó eredményeket, melyeket aztán a következő években élvezhetünk a virágzó növényeinkkel együtt.

Talajlazítás kötött talajokon

A túl kötött talajok jellemzően levegőtlenek, és nehezen kezelhetők a vízgazdálkodás szempontjából. Ezeket a tulajdonságokat érdemes ellensúlyozni. Használhatunk homokot, komposztot, vagy riolittufa őrleményt, melyeket kb. 1-2 cm vastagon elterítünk a talajon, majd kézikapával vagy rotációs kapával belekeverjük. Ezáltal a talaj szerkezete lazább lesz.

Laza szerkezetű talajok kezelése

A túl laza talajoknál a cél az, hogy a víz ne szivárogjon túl gyorsan a mélyebb rétegekbe. Ebben az esetben is hasznos lehet a komposzt vagy az érett szerves trágya, vagy a riolittufa bekeverése. Ha a talaj szegény tápanyagokban, mindenképpen szerves anyaggal kell feltölteni. Ha szeretnél többet megtudni arról, hogyan lehet az agyagos, szikes, vagy savanyú talajt természetes módon javítani, olvasd el korábbi bejegyzésünket.

Gyümölcsfák és díszfák körüli tálca tisztítás

A már létező gyümölcsfák és díszfák esetében a talajjavítás lehetősége korlátozottabb. Azonban még mindig tehetünk néhány lépést a talajuk egészségének érdekében. A fa körüli tálca (több évvel az ültetés után is) nagyon hasznos. Ennek a lényege, hogy körülbelül fél méteres sugarú területen eltávolítjuk a gyomokat és a füvet, majd egy lejtős peremet alakítunk ki, amely a fához vezet. Így a csapadék a fához folyik, és hatékonyabban hasznosul a nedvesség. A körülvett gyomok és füvek ugyanis sok vizet vesznek el a fától.

Tápanyaghiány javítása

Ha a fa tápanyaghiányt mutat (gyenge fejlődés, sárguló vagy nem megfelelő színű levelek), tápanyagpótlással segíthetünk. Ezt injektálással is végezhetjük, amikor a törzs körül, de a korona alatt 20-30 cm mélyre ütünk egy karót, majd kihúzzuk, és a lyukba hosszú hatású műtrágyát szórunk. Másik lehetőség, hogy Bodrogkeresztúri Riolittufát szórunk a fa köré, majd kapával kissé bedolgozzuk a talajba. A téli csapadék ezt a tápanyagot a mélyebb rétegekbe juttatja majd, így tavasszal a növény már a lombfakadáskor jobb körülmények között fejlődik.

Emlékezzünk, hogy a talaj munkáját ősszel végezzük el, és ne hagyjuk tavaszra. A talajjavítás és a talaj megfelelő kezelése hosszú távon javítja a növények egészségét és a terméshozamot. Vágjunk bele most, és készüljünk fel a következő szezonra!