Kertészeti, Riolittufa

A magaságyás felső rétegének titkos összetevője

A magaságyás kiváló megoldásnak bizonyulhat rossz talajú területeken, ahol például agyagos talaj nehezítheti a növények fejlődését. De nemcsak ezért érdemes ráfordítani az energiát és az időt, hogy elkészítsük saját magaságyásunkat: a könnyebb munkavégzés, a termékenyebb talaj és a jobb vízelvezetés csak néhány előnye ennek a praktikus kertészeti megoldásnak. Röviden bemutatjuk, hogyan és miből alakíthatod ki a különböző rétegeket, hogy a lehető legjobb eredményt érd el növénytermesztés során.

Magaságy készítése: az 5 réteg titka a sikeres termesztésért

A magaságy készítésének lényege az, hogy rétegekben építjük fel a talajt, melyek mindegyike hozzájárul a növények egészséges fejlődéséhez és a jó terméshozamhoz. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogyan állíthatod össze ezeket a rétegeket, hogy kerted igazi termőföldje legyen.

A támfal készítésére többféle anyagot és megoldást javasolnak. Ennek kialakítása függ kerted méretétől, a hely adottságaitól és attól is, hogy te melyik alapanyagot részesíted előnyben. Nagyon sok hasznos videót találsz ezzel kapcsolatban az interneten, mi most a Kert Tv tanácsait ajánljuk neked.

Első lépés: talaj előkészítése és a megfelelő hely kiválasztása

A magaságy helyének kijelölése kulcsfontosságú, hiszen biztosítanunk kell, hogy a növények megfelelő napfényhez jussanak, valamint könnyen hozzáférhető legyen számunkra is. Méretét tekintve ne legyen túl széles vagy hosszú, hogy könnyen körbe tudjuk járni, és elérjük minden pontját. Javasolt első lépésként felásni a kijelölt területet, hogy ezáltal biztosítsuk a megfelelő vízelvezetést és vízszintet.

A MAGASÁGYÁS RÉTEGEINEK ÖSSZETEVŐI

Első réteg: vastagabb ágak, gallyak

Az ágyás aljára helyezzük a legnehezebben bomló anyagokat, például vastagabb ágakat vagy gallyakat. Ennek célja a jó vízelvezetés és a stabil alap megteremtése. Ha van otthon szőlővenyige, kukoricaszáris, az is mehet bele. 5-10 cm-nél ne legyenek nagyobbak, hogy a talajt könnyebben tudd majd tömöríteni. Elegyengetés után tapossuk jól meg az első réteget. Javasolt magasság: 20 cm.

Második réteg: szerves anyagok

Ez is körülbelül egy 20 cm magas réteg lesz. Ide kerülnek a lassabban bomló, de felmelegedést segítő szerves anyagok: bab, borsó, valamint a burgonya, a napraforgó, a kukorica szára is kerülhet bele, vagy akár szalma is. Feltöltés után ezt a réteget is taposd meg jól.

Harmadik réteg: korhadt, elbomlott anyagok

Most egy 25-30 cm magas réteget kell kialakítani részben már lebomlott szerves anyagokból. Ide kerülhetnek a gyeptéglák vagy egyéb hasonló anyagok. Minél többféle anyagból alakítjuk ki, annál jobb lesz a növények tápanyagforrása. Kertészeti szakemberek javasolják, ha módunkban áll, akkor 15cm-es gyeptéglát rakjunk fejjel lefelé a második rétegre. Erre jöhet még 15 cm magasságban még lekaszált fűből, lehullott lombból, fenyőfák tűleveléből, vagy épp fenyőkéregből álló keverék.

Negyedik réteg: érett komposzt és állati trágya

Ezt a réteget már az érett komposzt és állati trágya alkotja, mely optimális tápanyagforrást biztosít a növények számára. 20 cm vastagon alakítsuk ki. A mélyebben gyökerező növények már elérik ezt a réteget, így fontos odafigyelni ennek a kialakítására.

TIPP: ha nincs még komposztod, akkor javasoljuk, kezdd el idén a Köhler Mihály által kidolgozott, forgatás nélküli riolittufával történő komposztálást. Erről a módszerről bővebben olvashatsz korábbi bejegyzésünkből. A komposzt a jövő szerves trágyája, amely tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, amelyekre a termesztett növényeknek szükségük van.

Ötödik réteg: termőföld, virágföld és riolittufa

Végül pedig a legfelső 20 cm-es rétegbe kerül a termőföld, virágföld vagy palántaföld, melybe már közvetlenül ültethetjük a növényeket. Ha csak termőföld áll rendelkezésre, azt mindenképp érdemes összekeverni riolittufával.  Mivel ennél a rétegnél már fontos a talaj fizikai, kémiai és biológiai összetétele, minősége, így javasoljuk, hogy keverj hozzá Bodrogkeresztúri Riolittufát.

Milyen legyen a talaj fizikai szerkezete? Legyen morzsalékos, mert ez a vizet jól tárolja és van benne elegendő oxigén is a gyökerek számára.

A megfelelő kémhatás: törekedjünk a semleges kémhatás kialakítására. A riolittufa ebben is segít, ugyanis ioncserélő képessége révén stabilizálja a talaj kémhatását. Kalcium, magnézium, mangán, vas, réz, cink – ez mind fellelhető a riolittufában, és ezek elengedhetetlenek a növények számára. Ajánlott dózis: 1 kg/m2

A riolittufa növeli a növények gyökérfejlődését, a betegségekkel szembeni ellenálló képességét, a tápanyag hatékonyságot, a termés hozamát. A palántanevelésnél egyenletes növényfejlődést és nagy gyökértömeget biztosít. Gazdaságosság szempontjából is érdemes használni, ugyanis gyakorlati tapasztalatunk az, hogy a tartamhatása akár 5-8 év is lehet.

Melyik a megfelelő szemcseméretű riolittufa? Magaságyás építéséhez a Melior+ és Absorb+ riolittufa termékünk is alkalmazható 1 kg/m2 mennyiségben keverve a földdel.

Mi van akkor, ha az első 4 réteghez nincs alapanyagom?

Ebben az esetben is van megoldás, emiatt ne add fel tervedet. Arra kel figyelni, hogy a felső 20-30 cm-es réteg jó minőségű, szerves anyagból álljon a sikeres növénytermesztés miatt. Az alap pedig lehet termőföld. Palánta-, vagy virágföld javasolt mindenképp a felső rétegbe és a már felsorolt jótékony talajjavító hatása miatt javasolt ezt riolittufával feltúrbózni. Ha ezt egyszer megcsinálod, akkor következő évben már csak pótolnod kell a megfelelő mennyiségben.

Hasznos tippek a magaságy kialakításához

  • Tömörítés: minden réteget alaposan tömörítsünk, hogy elkerüljük a süllyedést és biztosítsuk az állandó stabilitást.
  • Talajszint: számoljunk a talajszint természetes süllyedésével és szükség esetén pótoljuk a megsüllyedt talajt.
  • Talaj minősége: ügyeljünk a felső talajréteg minőségére, hogy megfelelő tápanyagokhoz és vízelvezetéshez jussanak a növények. Használjunk talajjavító riolittufát a legfelső réteg kialakítása során.

A magaságy készítése nemcsak hatékony módja a zöldségek és fűszernövények termesztésének, de remek lehetőség arra is, hogy kreatív módon alakítsuk kertünket. Kövesd ezeket a lépéseket, és élvezd az egészséges és termékeny kertművelés örömeit otthonod kényelméből!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!