Komposztkészítés, Mezőgazdasági

Tiszta és bűzmentes istállók riolittufával – fenntartható alomkezelés

Az állattartók számára az alomkezelés és a környezeti szempontok figyelembevétele alapvető fontosságú. A riolittufa használata az alomkezelésben nemcsak a tisztaságot és egészséget javítja, hanem jelentős gazdasági előnyöket is kínál. Az ásványi eredetű kezelőanyagok jó adszorbciós tulajdonságokkal rendelkeznek, kötik a biogén gázokat, gátolják a káros élő szervezetek szaporodását, növelik az istállótrágya makro- és mikroelem tartalmát. Ismerje meg, miért és milyen területen érdemes a riolittufát alkalmazni az állattartásban.

Alomkezelés riolittufával: egészségesebb istállók

Az állattartó telepek tisztasága és a kellemetlen szagok csökkentése kulcsfontosságú a sikeres állattartásban. A riolittufa használata az alomkezelésben segít a biogén gázok megkötésében, ami bűzmentes környezetet teremt. Az almozás során a padozatra kiszórt riolittufa felszívja a hígtrágya levet és a trágyával keveredve segíti annak korábbi érését, így egymenetben kiszórható.

Az alomkezelés lépései

 1. Előkészítés: az istálló takarítása után a padlóra 1-2 cm vastagon terítjük el a 0-12 mm szemcseméretű riolittufa őrleményt.
 2. Adalékolás: az istállótrágyát 0-12 mm szemcseméretű riolittufával keverjük, ami növeli a trágya nitrogénértékét és csökkenti a bűzt.
 3. Felülterítés: szükség esetén a riolittufa további rétegeit alkalmazzuk, hogy megkössük a képződő biogén gázokat.

Az alomkezelés előnyei

 • Bűzmentes környezet: a riolittufa hatékonyan köti meg a biogén gázokat, így csökkenti a kellemetlen szagokat.
 • Egészségesebb állatok: a bűzmentes környezet hozzájárul az állatok egészségéhez, csökkentve a légúti és egyéb fertőzések kockázatát. A fertőzést okozó legyek és egyéb rovarok tápláléklelőhelyének megszüntetésére is alkalmas a riolittufa.
 • Gazdasági előnyök: a riolittufa használata növeli a trágya nitrogénértékét, ami javítja a termékenységet és csökkenti a műtrágyák szükségességét. A riolittufa őrleménnyel kezelt hígtrágya makro- mikro elemekben gazdag bűzmentes trágyává – komposzttá válik.

Eredmények istállótrágya és juhtelepek esetében

Dr. Köhler Mihály – volt címzetes egyetemi docens, a riolittufa tudósa – az 1980-as években végzett kísérletei alapján az alábbi eredményekre jutott:

 • Istállótrágyánál: az eredmény a kontrollhoz viszonyítva 1,8-ról egy év múlva 2,5%-ra növekedett a nitrogénérték.
 • Juhtelepen: az istálló klímája ammónia mentessé vált és 5 db birka volt a büdössánta, míg a kontroll istállóban 15 db. Egy másik kísérlet eredményeképpen a kontroll hodályokban 12 %, míg a kezeltben 2 %-ék volt a büdössánta birkák aránya.

Almostrágyák kezelése

Az istállótrágyákat 0-12 mm szemcseméretű riolittufával adalékoljuk alom-kezelés esetén. A kidolgozott technológia alkalmazásának eredménye az egészséges bűztelen állattartási környezet és az istállótrágyánál 20-25 % nitrogénérték növekedés.

A riolittufa szerepe a szennyvízkezelésben

A szennyvizek és hígtrágyák kezelése kihívást jelent az állattartók számára. A riolittufa alkalmazásával a lebegő anyagok megkötődnek és hatékonyan tisztítják a hígfázist. A szűrőkön átvezetett hígtrágya bűzmentes lesz és a tisztított víz öntözővízként újrahasznosítható.

A riolittufa alkalmas házi szennyvíz kezelésére és újrahasznosítására, ahol a kiülepített szilárd részt 0-5 mm szemcseméretű őrleménnyel adagoljuk. A hígfázis szűréséhez 20-100 mm méretű, és szükség esetén 5-12 mm méretű szűrőtöltetet alkalmazunk. A kiülepítés utáni szűrt hígfázist az épület közelében levő kert vagy egyéb művelési ágú területen, felszín alatti drén vezetéken öntözzük ki. A drénárok szűrőzése 5-12 mm szemcseméretű őrleménnyel történik. Az eljárás alkalmas állattenyésztő telepek, élelmiszer feldolgozók szennyvizének és hígtrágyának a kezeléséhez

Hígtrágya kezelése riolittufával

A hígtrágya kezelésére a riolittufa különösen alkalmas. Az eljárás során a szilárd fázist kiülepítik, majd a riolittufa hozzáadásával bűztelenítik és értékes szerves trágyává alakítják. Ez a módszer különösen hasznos a sertéstelepeken, ahol a biogén gázok kibocsátása jelentős problémát okozhat.

Környezetvédelem és fenntarthatóság

A riolittufa alkalmazása nemcsak az állattartók számára előnyös, hanem a környezetvédelem szempontjából is jelentős. A riolittufa segít a szerves anyagok lebontásában, csökkenti a szaghatásokat és javítja a talaj tápanyag-összetételét. Minden termékünk rendelkezik NÉBIH engedéllyel és Biokultúra tanúsítvánnyal, ezért biogazdálkodásban, ökológiai gazdálkodásban használható.

Szerves hulladékok újrahasznosítása

A riolittufa alkalmazásával lehetővé válik a szerves hulladékok, például az istállótrágya és a szennyvíziszap komposztálása. A komposztálási folyamat során a riolittufa leköti a biogén gázokat, ami növeli a komposzttrágya nitrogénértékét, így értékes növényi tápanyaggá válik.

Ajánlott termékeink állattartás esetén

(Bodrogkeresztúri Bányaüzemünkben lehetőséget biztosítunk a megrendelők kérése szerinti szemszerkezetben történő előállításához.)

0-12 mm riolittufa

Padozatra, alomkezeléshez.

0-5 mm riolittufa

Komposztáláshoz: adalékoláshoz, alá- és felülterítéshez.

5-12 mm riolittufa

Komposztáláshoz, szűréshez: aláterítés, szellőző- és öntöződrének céljából.

A riolittufa használata az állattartásban számos előnnyel jár. Nemcsak a környezetvédelmi szempontoknak felel meg, hanem gazdaságos és hatékony megoldást kínál az állattartók számára. A riolittufa hozzájárul az állattartó telepek bűztelenítéséhez, a szerves hulladékok újrahasznosításához, és egészségesebb környezetet biztosít az állatok számára. Érdemes tehát fontolóra venni alkalmazását az állattartás különböző területein.

Az állattartók számára egy sokoldalú és fenntartható megoldás, amely hozzájárul a környezet védelméhez és a gazdasági hatékonyság növeléséhez. Az ilyen innovatív megoldások alkalmazása elengedhetetlen a modern állattartásban.

Kémiai tulajdonságai

 • pH 6.6 (10%-os vizes szuszpenzióban)
 • Ca 0,10; K203,01; Mg 0.03; Fe 0,20; Si02 77,4; Na 1,5 m/m %
 • Cu 0”, Zn 30,0; Mn 40,0; Pb 10 alatt, Cd 0; Ni 0; Cr 0 mg/kg
 • Nedvességtartalma 17,8 m/m % (bányanedves)
 • Sűrűsége 0,7 kg/dm3
 • Szemcseméret: szűrőknél 10-150 mm és 5-12 mm, adalékoknál 0-5 és 0-12 mm.

Fizikai tulajdonságai

 • Szagtalan őrlemény;
 • közepesen mállékony;
 • felületén megköti a lebegő szerves anyagokat;
 • a pH értéket a semleges közeg felé tolja;
 • javítja a talajok fizikai szerkezetét és művelhetőségét;
 • szerves hulladékokban, trágyákban és komposztokban levegős viszonyokat biztosít.

Ismerjen meg minket!

A Colas Északkő bányái Észak-Magyarországon, a Dunakanyartól a Mátrán keresztül a Tokaji-hegységig húzódnak. A kőbányászat és feldolgozás terén az élen járunk, és elsősorban andezit zúzottkő termékeket gyártunk az építőipar számára. Bodrogkeresztúri Bányaüzemünkben lehetőséget biztosítunk a megrendelők kérése szerinti szemszerkezetben, azok keletkezési helyén történő feldolgozását. Megismerve hosszú idő alatt a Bodrogkeresztúri Riolittufa belső tulajdonságait is, hiszünk abban, hogy a termőföld és a különböző kultúrák egészsége az egyik legfontosabb érték az ember számára, amiért tenni kell. A mezőgazdaság és a kertészet számos területén bizonyított már a riolittufa, így arra bíztatjuk, hogy legyen a partnerünk és alkossunk közösen egy zöld és élhető környezetet.

SZÁLLÍTÁSBAN IS SZÁMÍTHAT RÁNK

Saját tulajdonban lévő szállítóeszközökkel nem rendelkezünk, de kapcsolatban vagyunk országszerte fuvarozókkal, akikkel hosszú ideje dolgozunk együtt, kölcsönös bizalomban. Így lehetőségünk van a zúzottkő mellett a költséghatékony kiszállítás biztosítására is.

KÉRJEN ÁRAJÁNLATOT

KAPCSOLAT

Podráczki Károly

Mobil: +36 70 524 3774
E-mail: karoly.podraczki@colas.hu

Cím: Bodrogkeresztúri Bányaüzem
3916 Bodrogkeresztúr

Dr. Köhler Mihály kutatása alapján

Forrás: Dr. Köhler Mihály – Gyűjtemény a 2000 – 2011 között megjelent publikációkból (A szerző munkásságának V. kötete)

Kiadó: Köhler-Porta Bt. – Debrecen, 2011

Képek forrása: Canva