Kertészeti, Komposztkészítés, Riolittufa

Fedezd fel a Decor+ riolittufa környezetbarát és fenntartható előnyeit!

A környezetvédelem és a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kap mindennapjainkban és egyre több kertész keres olyan megoldásokat, amelyek nemcsak a növényeik egészségét szolgálják, hanem a környezetet is óvják. A Decor+ talajjavító termék pontosan ilyen megoldást kínál. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a Decor+ környezetbarát és fenntartható tulajdonságait és hogy hogyan használhatod a kertedben, teraszodon vagy balkonládádban a legjobb eredmények elérése érdekében.

Miért kapta a Decor+ nevet a termék?

A Decor+ termék 5-12 szemcseméretű riolittufa, nagyságából adódóan és fehér színének köszönhetően kifejezetten alkalmas dekorációs célokra, innen ered a neve. Kiválóan alkalmas balkonládákba, kiskertekbe és a növények köré szórva számos előnnyel jár.

A Decor+ környezetbarát előnyei

Ioncserélő képesség

A Decor+ különleges ioncserélő képessége révén hatékonyan képes megkötni és tárolni a tápanyagokat. Ez a tulajdonság segít abban, hogy a növények folyamatosan hozzáférhessenek a szükséges tápanyagokhoz, így egészségesebbek és erősebbek lesznek.

Előnyei:

 • Tápanyagmegkötés és -felszabadítás a növények számára
 • Csökkenti a műtrágya használatát, így kíméli a környezetet
 • Hosszabb távon fenntartható tápanyagellátás

Komposztálás támogatása

A Decor+ komposztálás során is kiválóan alkalmazható. Segíti a komposzt anyagainak szellőzését és vízelvezetését, ami gyorsabb és hatékonyabb komposztálást eredményez. Aláterítés, szellőző- és öntöződrének céljából ajánljuk alkalmazását.

Előnyei:

 • Javítja a komposzt szellőzését és vízelvezetését
 • Gyorsítja a komposztálási folyamatot
 • Növeli a komposzt minőségét és tápanyagtartalmát
 • Megköti a biogén gázokat, és megőrzi a nedvességet
 • Segít elkerülni a kellemetlen szagokat

A jó minőségű komposzt növeli a talaj humusztartalmát, a mikrobiológiai tevékenységet és a növényeknek elegendő tápanyagot tartalmaz.

Házi szennyvízkezelés

A riolittufa alkalmas házi szennyvíz kezelésére és újrahasznosítására, ahol a kiülepített szilárd részt 0-5 mm szemcseméretű őrleménnyel adagoljuk. A hígfázis szűréséhez 20-100 mm méretű, és szükség esetén 5-12 mm méretű szűrőtöltetet alkalmazunk. A kiülepítés utáni szűrt hígfázist az épület közelében levő kert vagy egyéb művelési ágú területen, felszín alatti drén vezetéken öntözzük ki. A drénárok szűrőzése 5-12 mm szemcseméretű őrleménnyel történik. Az eljárás alkalmas állattenyésztő telepek és hígtrágyának a kezeléséhez.

Előnyei:

 • Hatékony szennyezőanyag-megkötés
 • Javítja a víz minőségét
 • Hozzájárul a fenntartható vízhasználathoz

Hogyan használhatod a Decor+ terméket?

Balkonládák és kiskertek

A Decor+ kiválóan alkalmas balkonládákba és kiskertekbe. Egyszerűen szórd a növények köré, hogy csökkentsd a gyomosodást és lassítsd a párolgást. Ez a módszer segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, így kevesebb öntözésre lesz szükség.

Cserép és konténeres virágok

A Decor+ használható a cserepes, ládás és konténeres virágok aljára is. Javítja a vízelvezetést, megakadályozza a vízpangást és biztosítja, hogy a növények gyökerei ne álljanak vízben.

Komposztálás

Használd a Decor+ terméket komposztálás során aláterítésre, szellőző- és öntöződrének céljából. Ez nemcsak javítja a komposzt minőségét, hanem segít a komposztálási folyamat felgyorsításában is.

A Decor+ nemcsak hatékony talajjavító anyag, hanem környezetbarát és fenntartható megoldás is. Ioncserélő képességének köszönhetően kiválóan alkalmas tápanyagmegkötésre, szennyvíz tisztítására és komposztálásra. Használatával nemcsak a növényeid egészségét javíthatod, hanem hozzájárulhatsz a fenntartható kertészkedéshez is.

Próbáld ki a Decor+ terméket még ma és tapasztald meg a különbséget!

Ha szeretnél többet megtudni a fenntartható kertészkedésről és a talajjavítás fontosságáról, látogass el az ÖMKi ökológiai kertészkedés oldalára.

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

Dr. Köhler Mihály kutatása alapján

Forrás: Dr. Köhler Mihály – Gyűjtemény a 2000 – 2011 között megjelent publikációkból (A szerző munkásságának V. kötete)

Kiadó: Köhler-Porta Bt. – Debrecen, 2011