Kertészeti, Riolittufa

Hogyan és miben segíthet a talajjavító ásványi anyag a palánták kiültetésénél?

A palánta kiültetése az egyik legfontosabb lépés a kertészkedésben, hiszen ekkor kerülnek a növények a végleges helyükre, ahol megkezdhetik a növekedést és a termésképzést. A palánta kiültetése azonban nem egy bonyolult feladat, ha betartasz néhány alapszabályt. A következő útmutatóban részletesen bemutatjuk, mire érdemes figyelni, hogy a lehető legjobb eredményt érd el. A sikeres palántakiültetése alapja ebben az esetben is a megfelelő talajállapot megteremtése és fenntartása.

Miért fontos a palánták megfelelő kiültetése?

Mielőtt kiültetnéd a palántákat, fontos, hogy ellenőrizd a növények állapotát, és meggyőződj arról, hogy elég erősek és egészségesek-e. A palánták akkor vannak készen a kiültetésre, ha legalább 4-6 levele van, és a száruk vastag és kemény. Ha a palánták túl gyengék, vagy túl sűrűn nőttek, akkor érdemes megvárni, amíg erősödnek, vagy ritkítani őket.

A kiültetés előtt egy-két nappal kezd el edzeni a palántákat, vagyis szoktasd őket a külső körülményekhez. Ehhez naponta egyre hosszabb ideig tedd ki őket a szabadba, de kerüld a közvetlen napsütést, a szelet és a fagyot. Az edzés segít a palántáknak, hogy megerősödjenek és ellenállóbbak legyenek a kártevőkkel és a betegségekkel szemben.

A kiültetés napján válassz egy felhős, vagy enyhén borult időt, amikor nincs túl meleg, vagy túl hideg. A palántákat a nap végén, vagy a kora esti órákban ültesd ki, hogy elkerüld a napszúrást, és adj időt a növényeknek, hogy meggyökeresedjenek, mielőtt a következő nap újra kiteszi őket a napfénynek.

A kiültetés menete

Talaj előkészítése

A kiültetéshez először is készítsd elő a talajt, amibe a palántákat fogod ültetni. A talaj legyen laza, morzsalékos, és gazmentes. Ha szükséges, javítsd a talaj minőségét komposzttal, trágyával, vagy más tápanyagokkal. A talaj pH-értékét is ellenőrizd, és igazítsd a növények igényeihez. A legtöbb zöldség és gyümölcs 6-7 közötti pH-értéket kedvel, de vannak kivételek is, mint például a burgonya, vagy a málna, amelyek savanyúbb talajt igényelnek.

TIPP: kötött- és agyagos talaj esetében a Melior+ termékünket, lazább-, vagy homokos talaj esetében az Absorb+ riolittufa termékünket ajánljuk!

A megfelelő hely kiválasztása és az ültetési távolságok meghatározása

A talaj előkészítése után jelöld ki, hogy hova fogod ültetni a palántákat. Tartsd be a növények közötti távolságot, amit a vetőmag csomagolásán, vagy a kertészeti könyvekben találsz. A távolság fontos, mert biztosítja a növényeknek a megfelelő fényt, levegőt, és tápanyagot. Ha túl közel ülteted a palántákat, akkor versenyezni fognak ezekért az erőforrásokért, és gyengébbek, vagy betegesebbek lesznek. Ha túl távol ülteted őket, akkor pedig pazarolod a helyet, és több gyom fog nőni.

 • Paprika: 30-50 cm sortávolság – 15-30 cm tőtávolság
 • Paradicsom: 30-50 cm sor- és tőtávolság
 • Paradicsom nagyobb növésű fajták esetén: 51-60 cm sortávolság és 35-40 cm tőtávolság
 • Padlizsán: 30-50 cm sor- és tőtávolság
 • Uborka: 80-100 cm sortávolság, 15-30 cm tőtávolság
 • Zeller: 40 cm sortávolság; 25-30 cm tőtávolság

A kiültetés menete

A kiültetéshez áss egy kis gödröt a talajba, amelynek mélysége legyen legalább annyi, mint a palánta edényének magassága. A gödör szélessége legyen egy kicsit nagyobb, mint az edény átmérője. A gödörbe helyezd a palántát úgy, hogy a földszinttel egyenlő legyen a felső része. Ha a palánta túl magas, vagy túl alacsony, akkor károsodhat a gyökérzete, vagy a szára. A palánta körül tömörítsd meg a talajt, és locsold meg bőven. Amennyiben riolittufát is használsz, az alábbiakat javasoljuk:

 1. Áss a tervezettnél kicsivel mélyebb gödröt a tervezettnél, és ebbe rakd bele a riolittufát. Erre tegyél egy kis földet, ezután jöhet a palánta.
 2. A visszajuttatandó földhöz is keverj 20-30%-ban riolittufát, amivel tömíted majd a talajt.

TIPP: teraszon kertészkednél? Olvasd el, hogyan kezdj neki.

Gyakori hibák és tippek a sikerhez

 • Túlöntözés: kerüljük a túlöntözést, amely gyökérrothadást okozhat. Öntözzük mértékkel, különösen az első néhány hétben.
 • Túl korai kiültetés: a túl korai kiültetés fagykárt okozhat. Mindig várjuk meg, míg biztonságos a külső hőmérséklet.
 • Elhanyagolás: a kiültetés után ne hanyagoljuk el a palántákat. Rendszeresen ellenőrizzük őket.

Miért használj talajjavító riolittufát a palánta kiültetés során?

A Bodrogkeresztúron termelt riolittufa képes megőrizni a nedvességet, javítja a talaj szerkezetét és elősegíti a levegő áramlását a gyökerek körül. 20-25% közötti vízmegtartó képességének köszönhetően a növények hosszabb ideig élvezhetik a tápanyagokat, ami optimális növekedést eredményez. Ezáltal a palánták erősebbek és ellenállóbbak lesznek a betegségekkel és szárazsággal szemben. Elősegíti az erőteljes gyökérzet kifejlődését a palántáknál, és kiültetés után magas megeredési arányt eredményez. Segít kiegyenlíteni a hőmérséklet-ingadozásokat, ami különösen előnyös lehet a növények számára, és javítja a talaj hőmérsékletét a nappali és éjszakai órák között. Alkalmazásával 5-10% hozamnövekedés is elérhető.

A Bodrogkeresztúri Riolittufa használata hosszú távon fenntartható választás, hiszen javítja a talaj minőségét anélkül, hogy károsítaná a környezetet.

  Iratkozz fel hírlevelünkre!