Kertészeti, Riolittufa

Még nem késő ültetni: tippek a fák, bokrok és cserjék kiültetéséhez

Hagyományosan ősszel ajánlott fát, bokrot, vagy épp cserjét ültetni. Ha a talaj nem fagyott keményre, és az ültetőgödröt ki tudjuk ásni, akkor a téli időszakban is ültethetünk növényeket. Mielőtt nekilátnánk, gondos tervezésre és előkészületekre van szükség. A hely kiválasztásakor mindig tartsuk szem előtt a növények várható kifejlett méretét, nehogy néhány év múlva bánjuk a rossz döntésünket. A sikeres kiültetés kulcsa a megfelelő talaj előkészítésében és az ültetőgödör méretének kialakításában rejlik.

Ültetőgödör mérete és kialakítása

A fákhoz legalább 80 centiméter mély és 100 x 100 centiméteres ültetőgödröt készítsünk, míg kisebb bokrok és cserjék esetén elegendő egy 60 x 60 x 60 centiméteres gödör. Ha sövényt telepítünk, ne külön-külön gödröket ássunk, hanem készítsünk egy megfelelő szélességű és mélységű hosszanti árkot. Ez megkönnyíti az egyenes növénysor kialakítását.

Talaj előkészítése riolittufával és trágyázás

Első körben ássuk ki a megfelelő méretű gödröt. Fontos, hogy amit kiástunk földet, azt keverjük össze Bodrogkeresztúri Riolittufával. A visszakerülő föld körülbelül 30%-át érdemes bekeverni (ez kb. 3 kg riolittufa). Bálint gazda is azt javasolta, hogy a kiásott talaj lehetőleg morzsalékos legyen. Ebben is segíthet a riolittufa, ugyanis szerkezetéből adódóan porózus, morzsalékos talajszerkezetet biztosít.

Amennyiben szerves trágyát is használunk, akkor azt mindenképp lejjebb kell ásni, ugyanis nem ajánlott, hogy közvetlenül érintkezzen a gyökérzettel, mert az a hajszálgyökereket tönkreteszi.

A felső réteget tehát riolittufa kőportrágyával kevert jó minőségű földdel töltsük fel. A növényeket úgy ültessük el, hogy a törzsük ugyanolyan mélyre kerüljön a talajba, mint ahogy a faiskolában vagy a dézsában álltak.

A gyümölcsfát védeni kell a kiszáradástól, ezért amíg nem ültetjük el, a gyökerét tartsuk nedvesen pl. nedves homokkal vagy szövettel letakarva. Érdemes ültetés előtt a fa gyökerét vízben tartani, hogy az nedvesen kerüljön az ültető gödörbe.

Öntözés és tömörítés

Az ültetést követően alaposan áztassuk át a talajt iszapvizes öntözéssel. Nyomkodjuk vagy tapossuk meg a fák, bokrok tövét alaposan, hogy a talaj megfelelően tömörödjön. Ebben a szakaszban még lehetőségünk van az ültetett növények állásának korrigálására.

Milyen eredményeket ért el a riolittufa a gyümölcstermesztésben?

Dr. Köhler Mihály megvizsgálta, hogy a riolittufa alkalmazásának milyen hatása van a gyümölcstermesztésben. Kutatásai alapján az alábbi megállapításokra jutott:

  • A savanyú talajok esetében a pH 0,5-1,8 értékkel nőtt és így igazolódott az őrlemény kémiai javítóhatása.
  • A gyümölcs és a szőlőnél 5-25 % hozamnövekedés történt.
  • Az új telepítésű gyümölcsültetvényekben a riolittufával kezelt területeken nagyobb volt a hajtásnövekedés a kontrollhoz viszonyítva.
  • Nőtt a növények gyökérfejlődése, a betegségekkel szembeni ellenálló képessége, a tápanyaghatékonysága, a termés hozama, valamint minősége.
  • A riolittufa hatására nőtt a termés cukortartalma, íz- és zamatanyaga és eltarthatósága.

A gyümölcsfa ha már ki van ültetve, abban az esetben utólag is kiszórható a riolittufa őrlemény, ami sorközműveléssel kerül bemunkálásra.

Rendeld meg webáruházunkból a Bodrogkeresztúri Riolittufát és használd faültetés során is.

Dr. Köhler Mihály kutatása alapján

Forrás: Dr. Köhler Mihály – Gyűjtemény a 2000 – 2011 között megjelent publikációkból (A szerző munkásságának V. kötete)

Kiadó: Köhler-Porta Bt. – Debrecen, 2011

Képek forrása: Canva