Kertészeti, Riolittufa

Milyen hatással van a riolittufa kedvenc virágunkra, dísznövényünkre? Hogyan javítható a virágföld természetesen?

A színpompás virágok és dísznövények minden otthon ékességei lehetnek, legyen szó virágoskertekről vagy lakások teraszain tartott növényekről. Azonban, ha a virágok egészségét és szépségüket szeretnénk megőrizni, fontos gondoskodnunk a megfelelő talajminőségről és tápanyagellátásról. Ebben a blogbejegyzésben megosztjuk veled, miért javasoljuk a riolittufát dísznövények és virágok neveléséhez, és hogyan segíthet ez a növényeink egészségének és szépségének megőrzésében.

A Bodrogkeresztúri Riolittufa őrleménnyel számos kísérletet és kutatást végzett Dr. Köhler Mihály, a Debreceni Egyetem volt kutatója és főmunkatársa. Az 1980-as évektől kezdve vizsgálatokat folytatott azzal kapcsolatban, hogy a riolittufa milyen hatással van a virág- és dísznövénytermesztésre. Ezen eredményeket szeretnénk megosztani annak érdekében, hogy akár kertészeted van, vagy csak otthon nevelgetsz virágokat, milyen hatása lehet a riolittufának. Szeretnénk kiemelni, hogy ezen kutatásokat szabadföldi virágtermesztésben, hajtatóházakban, magán termelőknél, valamint fólia és üvegházakban végezték.

Miért ajánlott a riolittufa használata dísznövények, virágok esetében?

1. Javulnak a talajok fizikai és kémiai tulajdonságai

A riolittufa hozzáadásával a talajok sokkal jobb minőségűek lesznek. Fizikai tulajdonságaik javulnak, például a vízbeszívó képesség és a levegőáteresztő képesség is. Emellett a talaj kémiai tulajdonságai is optimalizálódnak, ami a növények számára kedvező környezetet teremt.

2. A szervestrágyákkal együtt alkalmazva nincs szükség kiegészítő tápanyagokra (pl. műtrágyákra)

A riolittufa a természetes tápanyagforrásokat is pótolja, így nem szükségesek további kémiai műtrágyák. Ez nem csak a növények számára előnyös, hanem környezetbarát megoldást is kínál.

3. Az őrlemény jól tartja a talaj nedvességét, így nő a tápanyag hatékonyság

A riolittufa segít megőrizni a talajban lévő nedvességet, így a növények hosszabb ideig élvezhetik a tápanyagokat, ami optimális növekedést eredményez.

4. A nappalok és éjszakák közötti hőmérséklet ingadozás kiegyenlítettebb lesz

A riolittufa segít kiegyenlíteni a hőmérséklet-ingadozásokat, ami különösen előnyös lehet a növények számára, és javítja a talaj hőmérsékletét a nappali és éjszakai órák között.

5. A palántanevelésben nagyobb lesz a gyökér-tömeg, kiültetés után 100 %-os a megeredés

A riolittufa elősegíti az erőteljes gyökérzet kifejlődését a palántáknál, és kiültetés után magas megeredési arányt eredményez.

6. Erőteljes, jól fejlett, egészséges, betegségekkel szemben ellenálló növényeket nyerünk

A riolittufa használatával a növények jobb egészségűek és ellenállóbbak lesznek a különböző betegségekkel szemben.

7. Magas növésű növényeknél alacsonyabb és szilárdabb szár fejlődik, ami előnyösebb

A riolittufa segítségével a növények erős szárat fejlesztenek, ami hozzájárul a stabilitáshoz és a megfelelő növekedéshez.

8. A kísérletek bebizonyították, hogy a riolittufával kezelt virágföldeken minden fajtánál a virágok színe élénkebb lett és a téli tárolás után ezek gumóinál nem volt romlási veszteség

A riolittufa használata javítja a virágok színét és segít megőrizni a gumók minőségét.

9. A virágszárak száma minden fajtánál a riolittufával kezelt területen volt a legtöbb

A riolittufa használata növeli a virágszárak számát, ami gazdagabb és látványosabb virágokat eredményez.

10. A palántanevelésnél egyenletes növényfejlődést és nagy gyökértömeget biztosít (nincs selejt palánta)

A riolittufa segítségével egyenletes növényfejlődést érhetünk el, és minimalizálhatjuk a selejtes palánták számát.

11. A hajtatott növények egyedfejlődése és növény betegségekkel szembeni ellenálló képessége javul

A riolittufa használata segít a hajtatott növények jobb fejlődésében és ellenállóbbá teszi őket a betegségekkel szemben.

Milyen szemcseméretű riolittufa ajánlott a virágok esetében?

A riolittufa kísérletek olyan különböző fajták esetében történtek, mint a szegfű, canna, gerbera, petúnia, rózsa, tulipán, muskátli, krizantém, zinea, korallvirág, nyári-őszirózsa, gyűszűvirág, margaréta, pünkösdirózsa. Dr. Köhler Mihály és csapata minden esetben pozitív eredményeket értek el a riolittufa őrlemény alkalmazásával.

A kísérletekben talajkezelésre a fizikai és kémiai vizsgálati adatok alapján 1,2 és 3 kg/m2, 0-5 mm szemcseméretű őrleményt juttatak ki. Termesztő közegekben 20-25 súlyszázalék őrlemény került.

A Decor+ termékünk a nagyobb szemcseméretéből adódóan és fehér színének köszönhetően kifejezetten alkalmas dekorációs célokra is cserepekbe, balkonládákba.

Konténeres és cserepes növények

A cserepes, ládás és konténeres virágoknál felhasználható az edények aljára, a talaj felszínének takarására, az öntözővíz levezetésére az 5-12 mm szemcseméretű riolittufa.

Felhasználás a virágtermesztésben

A riolittufa a dísznövényeknél is jól alkalmazható szaporítóanyag gyökereztetéshez, fiatal növények kiültetésekor (ültető gödörbe) gyors, erőteljes növekedést eredményez. A virágtermesztésben 3-5 kg/m2 mennyiségű őrlemény javasolt. Konténerek, virágládák földjének fizikai javítására 5-12 mm szemcseméretű, a talaj kezelésére 0-5 mm szemcseméretű őrleményt ajánlunk.

A Bodrogkeresztúri Riolittufa alkalmazásával jelentősen javulhat a virágok és dísznövények betegségekkel szembeni ellenálló képessége. Ne habozzunk kipróbálni ezt a természetes és környezetbarát megoldást a virágok neveléséhez, és élvezzük a gyönyörű eredményeket, amelyeket a riolittufa nyújt!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

Dr. Köhler Mihály kutatása alapján

Forrás: Dr. Köhler Mihály – Gyűjtemény a 2000 – 2011 között megjelent publikációkból (A szerző munkásságának V. kötete)

Kiadó: Köhler-Porta Bt. – Debrecen, 2011

Képek forrása: Canva