Kertészeti, Riolittufa

Palántanevelési tippek és a megfelelő palántaföld titka

Saját magad neveled a palántát? Vagy tervezed, hogy idén belevágsz és a kertedben saját nevelésű paradicsomot, padlizsánt, paprikát, dinnyét, vagy épp brokkolit ültetsz majd? Akár tapasztalt vagy, akár most vágsz még csak bele, mondunk néhány tippet, miért érdemes már az elején talajjavító riolittufát használnod.  Olvass tovább, és megtudhatod, mire érdemes már az elején figyelni.

Miért érdemes magadnak nevelni palántát?

A saját mindig a legjobb. A kertből, balkonládából leszedett paradicsomnál, uborkánál, salátánál nincs is finomabb. Hogy miért érdemes saját palántát nevelni és nem a boltban, vagy a piacon megvásárolni?

 • Minőség: a jó minőségű, erős palánta az egészséges termés első lépése.
 • Költséghatékony: az otthoni nevelés sokkal költséghatékonyabb, mintha vásárolnál.
 • Tartósság: számos vetőmag típus több évre elegendő, így több éven keresztül felhasználhatod.

Mire figyelj mindenképp, hogy sikerélményed legyen palántaneveléskor

 • Jó minőségű vetőmag.
 • Minőségi palántaföld.
 • Megfelelő nedvesség, hőmérséklet és fény biztosítása.

Az utolsó két tényezőben segíthet a riolittufa alkalmazása.

A csírázástól a kiültetésig tartó folyamat:

 1. Csírázás: a magvetés kezdetét veszi, és a csírázásig tart, időtartama a növényfajtól és környezeti tényezőktől függ.
 2. Sziklevelek fejlődése.
 3. Első lomblevelek megjelenése.
 4. Palánták fejlődése.
 5. Kiültetés

Mikor ültesd el a magokat?

A kiültetéstől visszaszámolva határozd meg a magok elültetési időpontját. Például paradicsom esetén a palántanevelést a kiültetés előtt 8 héttel ajánlott elkezdeni. Padlizsán esetében 8-10 hét, de a fejes káposzta esetében elegendő 4-6 hét is.

A megfelelő palántaföld kiválasztása:

Az ideális palántaföldnek semleges kémhatásúnak, jó víztartó képességűnek, laza szerkezetűnek, tápanyagban gazdagnak és mentesnek kell lennie kórokozóktól. Ezért ajánljuk a talajjavító riolittufát, mivel ioncserélő képessége révén alkalmas a talaj kémhatásának stabilizálására. Ásványi anyag tartalmának köszönhetően biztosítja a növények megfelelő fejlődését, stabilizálja a talaj PH értékét.

Ültetés:

Az ültetőedényt ¾ részéig töltsd meg palántafölddel, majd a megfelelő mélységbe ültesd el a magokat. Kisebb magok esetén ez 0,5-1 cm, nagyobbak esetén 1-3 cm. Ebbe a kis mélyedésbe szórj 2-3 magot, majd takard a palántafölddel vagy akár Bodrogkeresztúri Riolittufával. Ültethetsz tejfölös dobozba,  szaporítóládába, vagy akár kisebb cserépbe is.

Hőmérséklet:

A palánták eltérő hőigénnyel rendelkeznek a fejlődés különböző szakaszaiban. A csírázás magasabb hőmérsékletet igényel, majd a sziklevelek megjelenése után változhat a szükséges hőmérséklet. A legtöbb növény 20 °C feletti hőmérsékletet kedveli, de a paprika, padlizsán, bazsalikom 28 °C-os hőmérsékletet igényel. A melegigényes növényeket a csírázás ideje alatt tartsd a fűtőtest közelében vagy palántanevelőben, figyelve a talaj nedvességére, később ezeknek is megfelel a szobahőmérséklet a fűtőtesttől távolabb. Amikor megjelennek már a sziklevelek, ajánlott alacsonyabb hőmérsékletre helyezni az edényt, mert a túl melegtől megnyúlhatnak a palánták.

Nedvesség:

Az ültetőedény aljának mindig lyukasnak kell lennie a vízelvezetés érdekében. Az első sziklevelek megjelenéséig a talajnak mindig nedvesnek kell lennie. A nedvességet biztosíthatod alulról öntözéssel vagy egy spriccelő segítségével. sziklevelek megjelenése után csökkenteni kell az öntözést, a túl sok nedvesség a palánta megnyúlását eredményezheti. A riolittufa ebben is segít, mivel képes 20-25% vízmegkötésre is, így biztosítja az optimális nedvességet.

Fény:

Amikor megjelennek a sziklevelek, figyelj oda, hogy világos helyre tedd az edényt, mivel a további fejlődés érdekében szükség lesz fényre. Ezért láthatsz ebben az időszakban ablakpárkányokba kitett tejfölös dobozokat. Érdemes naponta, kétnaponta forgatni az edényt az egyenletes fényeloszlás érdekében.

Kiültetésig:

Addig, amíg elülteted a palántákat, rendszeresen öntözd őket, és biztosítsd számukra a folyamatos fényforrást.

A kiültetésről külön írunk majd, mivel ilyenkor is ajánlott a riolittufa használata.

Riolittufa hatása palántanevelés során

Dr. Köhler Mihály számos vizsgálatot végzett riolittufa alkalmazásával palántanevelés során. Az alábbi eredményekről számolt be:

A palántanevelésnél a zöldségfélék esetében:

 • magasabb, egyenlő fejlettségű
 • 6-7 nappal korábban elkészült
 • erős gyökérzetű
 • egészséges palánták lettek előállítva.

A riolittufa palántanevelésnél egyenletes növényfejlődést és nagy gyökértömeget biztosít, nincs selejt palánta. A hajtatott növények (zöldség, virág, dísznövények) egyedfejlődése és növény betegségekkel szembeni ellenálló képessége is javult. Nőtt az első osztályú termék mennyisége, az íz- és zamatanyag. A kiültetés után jobb volt a palánták megeredése, mint a kontroll növényeknél.

A képen egy kísérlet látható, amit a Nyíregyházi Főiskolával közösen végeztünk. A vizsgálat során a tejfölös dobozba csak riolittufát tettünk. Jól látható a képeken is, hogy így is kikeltek a magok és egészséges, szép palánták nőttek. Mivel a riolittufa gazdag mikro- és makro elemekben, valamint magas az ásványianyag tartalma, így minden adott volt a palánta fejlődéséhez.

Ezek a gyors és hatékony tippek segítenek, hogy sikeresen nevelj egészséges palántákat otthon a  kertészeti szezonra.

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

Dr. Köhler Mihály kutatása alapján

Forrás: Dr. Köhler Mihály – Gyűjtemény a 2000 – 2011 között megjelent publikációkból (A szerző munkásságának V. kötete)

Kiadó: Köhler-Porta Bt. – Debrecen, 2011

Felhasznált cikk: https://zoldszokasok.hu/palantaneveles-lepesrol-lepesre-kezdo-kerteszeknek/

Képek forrása: Canva