Kertészeti, Riolittufa

Ne hagyd figyelmen kívül a talajjavítást másodvetésnél: így lesz sikeres a termesztés

A nyár közepén sok kertész számára véget ér az első vetési szezon, de július kiváló időszak a másodvetésre, különösen kis házikertekben, balkonládákban és magaságyásokban. Ebben az időszakban ültethetünk olyan zöldségeket és fűszernövényeket, amelyek gyorsan nőnek és még az ősz elején betakaríthatók. Az eredményes másodvetéshez azonban elengedhetetlen a talaj megfelelő előkészítése és javítása, amelyben a Bodrogkeresztúri Riolittufa kiemelkedő szerepet játszhat.

A másodvetés előnyei júliusban

Hosszabb betakarítási időszak

Júliusi másodvetéssel meghosszabbíthatjuk a betakarítási időszakot, így tovább élvezhetjük a friss zöldségeket és fűszernövényeket.

Ideálisabb növekedési körülmények

A nyár második felében sok növény jobban fejlődik, mivel a nappalok még mindig hosszúak és melegek, de már kevésbé szélsőségesek, mint a nyár elején.

Kihasznált kerti terület

A másodvetés révén teljes mértékben kihasználhatjuk a rendelkezésre álló kertészeti területeket, legyen szó kis házikertől, balkonládáról vagy magaságyásról.

Milyen növényeket ültethetünk júliusban?

Az alábbi zöldségek vetésével folytathatjuk a munkát:

 • Bokorbab, zöldborsó, édeskömény, hónapos retek, retek, cékla, uborka, karalábé, fejes saláta, sütőtök, mángold, karós bab

Fűszernövények

 • Bazsalikom, kapor, petrezselyem és koriander.

Továbbá ültethetünk őszi és téli retket is.

TIPP: kötött- és agyagos talaj esetében a Melior+ termékünket, lazább-, vagy homokos talaj esetében az Absorb+ riolittufa termékünket ajánljuk!

Javasolt másodvetési időpontok

 • A korai cékla június végétől július közepéig vethető.
 • A mángoldot folyamatosan, egészen júliusig érdemes vetni, hogy mindig legyen friss szednivaló.
 • Június végén még vethetjük a közepes tenyészidejű karalábét késő őszi és téli fogyasztásra.
 • Márciustól augusztusig vethető a rukkola, amelyet folyóméterenként 18-22 magot vetve 20-30 cm sortávolságra, 1-2 cm mélyre kell elültetni.

A talajjavítás fontossága másodvetés során

A sikeres másodvetéshez elengedhetetlen a talaj megfelelő előkészítése és javítása. Az első vetési ciklus után a talaj gyakran kimerülhet, így szükség van talajjavításra. A megfelelő növekedéshez fontos, hogy a talaj legyen laza, morzsalékos és gazmentes. Ha szükséges, javítsd a talaj minőségét komposzttal, trágyával, vagy más tápanyagokkal. A jó szerkezetű talaj elősegíti a gyökerek egészséges növekedését és segíti az optimális nedvességtartalom beállítását. Itt jön képbe a riolittufa, amely javítja a talaj szerkezetét, a nedvességtartó képességét.

A Bodrogkeresztúri Riolittufa alkalmazásának előnyei

Kiváló talajjavító hatás

A riolittufa természetes ásványi anyagokban gazdag, amelyek javítják a talaj szerkezetét és tápanyag-ellátottságát.

Vízháztartás szabályozása

A riolittufa porózus szerkezete révén segíti a talaj vízháztartásának szabályozását, így növényeink jobban ellenállnak a szárazságnak.

Környezetbarát megoldás

A Bodrogkeresztúri Riolittufa természetes és környezetbarát termék, amely nem károsítja a talajt és a környezetet.

A Bodrogkeresztúri Riolittufa használata

A riolittufa alkalmazása egyszerű és hatékony. Keverjük a talajba a vetés előtt, hogy biztosítsuk a növények számára szükséges tápanyagokat és javítsuk a talaj szerkezetét. Magaságyásokban és balkonládákban különösen előnyös, mivel ezekben a kis területeken gyorsan kimerülhet a talaj tápanyagtartalma.

TIPP: teraszon kertészkednél? Olvasd el, hogyan kezdj neki.

GYAKORI KÉRDÉSEK

Milyen gyakran kell használni a Bodrogkeresztúri Riolittufát?

 • Ajánlott évente egyszer, a vetés előtti időszakban alkalmazni.

Mennyi riolittufát kell használni?

 • Általában 1-2 kg riolittufát érdemes használni négyzetméterenként.

Biztonságos-e a riolittufa használata zöldségek termesztéséhez?

 • Igen, a Bodrogkeresztúri Riolittufa teljesen biztonságos és természetes anyag, amely nem tartalmaz káros vegyi anyagokat. Biokultúra tanúsítvánnyal is rendelkezik.

Hogyan javítja a riolittufa a talaj vízháztartását?

 • Porózus szerkezete révén a riolittufa segíti a víz megtartását a talajban, így növényeink jobban ellenállnak a szárazságnak.

Milyen más előnyei vannak a riolittufának?

 • Javítja a talaj szerkezetét, növeli a terméshozamot és hosszú távon fenntartható megoldást kínál a talajjavításra.

Hol lehet beszerezni a Bodrogkeresztúri Riolittufát?

 • A Bodrogkeresztúri Riolittufa elérhető a riolittufa.hu weboldalon. Személyesen Miskolcon, Nyíregyházán és Debrecenben vásárolható meg az Oázis Kertészetekben.

Következtetés

A júliusi másodvetés kiváló lehetőség arra, hogy meghosszabbítsuk a kertészkedési szezont és tovább élvezzük a friss zöldségeket és fűszernövényeket. A talajjavítás kulcsfontosságú a sikeres növénytermesztéshez és ebben a Bodrogkeresztúri Riolittufa nagy segítséget nyújthat. Használatával biztosíthatjuk, hogy növényeink megfelelő tápanyagokhoz jussanak és egészségesen fejlődjenek, akár kis házikertben, akár balkonládában vagy magaságyásban termesztjük őket.

A Bodrogkeresztúri Riolittufa használata hosszú távon fenntartható választás, hiszen javítja a talaj minőségét anélkül, hogy károsítaná a környezetet.

  Iratkozz fel hírlevelünkre!