Kertészeti, Komposztkészítés, Riolittufa

Európai Hulladékcsökkentési Hét Bodrogkeresztúri Riolittufával

Örömmel jelentjük be, hogy csatlakoztunk az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, aminek keretében 2023. november 18-26. között egy akcióval kedveskedünk nektek, ezzel is támogatva a fenntartható kertészkedést és az otthoni hulladékcsökkentést.

Hogyan kapcsolódik a riolittufa a hulladékcsökkentéshez?

Azért csatlakoztunk a programhoz, mert hiszünk a fenntartható kertészkedés erejében. A környezettudatos szemlélet nem csak egy életstílus, hanem a jövőnk kulcsa is. Az idei évben az Európai Hulladékcsökkentési Hét főként a csomagolásra fókuszál, de emellett továbbra is népszerűsíti és felhívja a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a termékek újrafelhasználására, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. A komposztálás pedig egy olyan tevékenység, amit bárki elkezdhet akár már ma az otthonában. A házi komposztálás az egyik legjobb módja a hulladékkeletkezés megelőzésnek, valamint a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodásnak, alkalmazásával hozzájárulunk a környezet megóvásához.

Komposztkészítéshez 0-5 mm szemcseméretű őrleményt használunk 15-20 % mennyiségben (adalékoláshoz alá, és felülterítéshez), 5-12 mm szemcseméretű őrleményt használunk szükség szerinti mennyiségben (aláterítés, szellőző- és öntöződrének céljából).

A komposztált talaj gazdag és egészséges, elősegíti a növények növekedését, és csökkenti a kémiai trágyák használatát.

A riolittufa több, mint egy vulkáni kőzet. Ez a természet ajándéka a kertészeti világnak. Dr. Köhler Mihály kutatásainak és kísérleteinek eredményeként jött létre a forgatás nélküli, riolittufával történő komposztálás, és ebben rejlik az ereje.

A riolittufa szerepe a hatékony komposztálásban

A jó minőségű komposzt sikerének két fontos tényezője: megfelelő nedvesség és a levegőztetés. Az köztudott, hogy a riolittufa képes akár 20-25% vizet is megkötni, így ebben is fontos szerepet játszik. Korábban a levegőztetést forgatással oldották meg. Dr. Köhler Mihály azonban kitalálta a forgatás nélküli módszert. Mégis hogyan és mivel oldható ez meg?

A Bodrogkeresztúri Riolittufa levegős szerkezetet biztosít a komposztnak, megköti a biogén gázokat és megőrzi a nedvességet. Ezáltal jelentősen növeli a komposzt makro-, mikro- és nyomelem tartalmát, hozzájárulva a talaj gazdagításához. Ennek hatására a termesztett növények hozama, beltartalmi értéke és minősége is javul. Az alkalmazása segít elkerülni a kellemetlen szagokat, így akár lakóterületeken is használható.

Jó tulajdonságaira az állattartók is felfigyeltek

Az állattartásban is felhasználható az istálló padozatának és az alomnak a kezelésére. Az istállótrágya légytelenítésére, bűztelenítésére. Az alom és istállótrágya kezelésére felhasznált riolittufa őrlemény ugyanis leköti a biogén gázokat és megszünteti a bűzhatást. Növeli az istállótrágya makro- és mikroelem tartalmát. Az istállótrágya szintén forgatás nélküli eljárással komposztálható. A hígtrágya és a szennyvízkezelésre és újrahasznosításra kezelésére is alkalmas a riolittufa, ezzel is hozzájárulva a környezettudatos megoldásokhoz.

15% kedvezmény november 18-26. között

A programhoz elsősorban azért csatlakoztunk, hogy ezáltal népszerűsítsük az otthoni, vagy akár irodai komposztálást, kiemelve ennek fontosságát és környezetre gyakorolt hatását. A program keretében pedig 2023. november 18-26. között a Bodrogkeresztúri Riolittufa webáruházban történő rendelés esetén 15% kedvezményt biztosítunk minden termékünkre. Bízunk benne, hogy ezzel is hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy az otthoni komposztálás minél szélesebb körben elterjedjen és a háztartásban keletkező hulladék mennyisége csökkenjen.

Legyél része a zöld forradalomnak, és tegyél egy lépést a fenntartható kertészkedés felé!